Historie

Onze groep is opgericht in 1965 als Elfregi-groep en onderdeel van Scouting Nederland. Begonnen als meisjesgroep bieden we nu aan meisjes en jongens vanaf 5 jaar uitdaging en ontwikkeling, maar vooral veel plezier.

Het begin

In januari 1965 werd de Elfregi Helen Keller Scoutinggroep voor meisjes opgericht door mevrouw van der Spoel.
De groep had toen nog geen eigen clubhuis, maar huurde ruimte bij de Graaf Floris V aan de Mozartstraat. Mede door de hulp van de Doopsgezinde Gemeente en de Elfregi-federatie werd in september 1970 een clubhuis betrokken aan de Rameaustraat. De groep bestond toen uit de “Boslopertjeskring” voor kabouters en het “Vogelvendel” voor padvindsters.

De Elfregi-federatie

Vanaf de oprichting is de groep aangesloten bij de Elfregi-federatie. Dit is een orgaan voortgekomen uit Doopsgezinde Gemeentes in Nederland. De Doopsgezinde gemeentes hadden vroeger, voor de 2e wereldoorlog, eigen jeugdgroepen. Na de oorlog sloten zij zich aan bij de “padvinderij”.
Er zijn momenteel Elfregi-groepen in Heemskerk, Beverwijk, Haarlem, Velserbroek, Amsterdam, Zaanstad en Ouddorp (Zeeland). Ondanks dat de groep niet meer actief een doopsgezind karakter heeft, zijn we en blijven we een Elfregi-groep.
In 1972 fuseerden alle bestaande organisaties die het scoutingspel speelden tot de landelijke vereniging Scouting Nederland.

Helen Keller

De groep is vernoemd naar Helen Keller, een bijzondere Amerikaanse vrouw. Ze werd heel jong doof en blind. Ondanks deze beperkingen leerde ze samen met haar lerares Anne Sullivan gebarentaal en braille, volgde ze een studie en schreef ze diverse boeken. Haar doorzettingsvermogen, vindingrijkheid en samenwerking met Anne zijn inspirerende eigenschappen die bij Scouting belangrijk zijn.

Het vervolg

De groep bestond in 1970 uit kabouters en padvindsters. In 1978 werd de groep uitgebreid met een sherpa-groep.
In 1981 waren er zoveel padvindsters dat een 2e vendel werd opgericht: het Zeskah-vendel. Met het verdwijnen van de leiding in 1983 ging ook het Zeskah-vendel verloren.
Na een kleine dip in de ledenaantallen in 1987 ging het snel weer bergopwaarts met de leden- en leidingaantallen. In de loop der jaren kwamen er van buiten af een aantal leidsters en ook leiders bij en in 1990 hadden we weer een volle groep kabouters en een grote groep padvindsters.
In 1992 werd er weer een sherpa-groep geformeerd.
Van onze groep gingen in 1995 3 leden naar de Wereld Jamboree in Dronten. Ook vierden we in 1995 ons 30-jarig bestaan.
Omdat het clubhuis moest wijken voor ophoging van de grond en de noodlokalen van de naastgeleden basisschool “De Kariboe” is er in juni 1996 door hard werken een nieuw clubhuis neergezet en geopend door burgemeester Hoobroeckx. Dat jaar werd er ook opnieuw een sherpatak opgericht, een moeilijke te vatten leeftijdsgroep.
In 1997 vormen de leden ouder dan 18 samen de Wabili Wabili stam, waar ze samen eens per maand leuke activiteiten ondernemen. In januari 1999 werd de groep uitgebreid met de bevergroep, zodat ook de jeugd vanaf 5 jaar Scouting kon beleven in Heemskerk.

De nieuwe eeuw

In januari 2000 vierde de groep het 35-jarig bestaan met als hoogtepunt de introductie van de nieuwe groepsdas: paars-geel met de groene E. Dat jaar werd opnieuw een doorstart gemaakt met de sherpa’s, ditmaal met duidelijk meer succes: “The Muppetz” bestaan nog steeds.
In 2001 werd de groep uitgebreid met een Blauwe Vogeltak voor jongeren met een lichte verstandelijke handicap. Ze heten de “Roadrunners”.
In 2005 vierde Elfregi Helen Keller haar 40 jarig bestaan, met onder andere een reünie. Het jubileum werd ook gevierd met de eerste leidingdag, een succes dat regelmatig terugkomt. Dit jaar werd ook de eerste oliebollenactie gehouden. Ook wordt het “vogelvendel” van de scouts omgedoopt in het “junglevendel” met nieuwe patrouillenamen.
In 2006 winnen voor het eerst scouts van onze groep de Regionale Scouting Wedstrijden. Op de landelijke wedstrijden worden ze 36e van de 110.
In 2007 bestond Scouting Wereldwijd 100 jaar. 3 jeugdleden en 3 stafleden gingen naar de Wereld Jamboree in Engeland. Ook op de Haarlem Jamborette vierden leden van onze groep dit feestje mee. In 2007 deed de groep ook voor het eerst mee met het Vredeslicht.
In 2008 kreeg Elfregi Helen Keller een nieuwe jas: De groep wordt een formele vereniging, volgens het plan dat Scouting Nederland heeft ingezet. De stichting blijft bestaan als beheerstichting voor het clubhuis. Daarnaast krijgen plannen voor een nieuw clubhuis op een mooie plek in park Assumburg vorm.
In 2010 bestaat de groep 45 jaar en is Scouting in Nederland 100 jaar oud. We doen mee aan diverse activiteiten om deze mijlpaal te vieren, zoals de scouts2day en de Jubjam100. De voorbereidingen voor het nieuwe clubhuis zijn, ondanks wat horten en stoten, in volle gang.
In 2011 startten we tijdens een open dag met de groep nieuwe stijl. Na een grondige discussie over het lage ledenaantal hebben we besloten bij alle speltakken gemengd te gaan draaien. We luidden deze gebeurtenis in met de onthulling van ons allereerste groepslogo.
In 2012 is de fondsenwerving voor het clubhuis goed op gang. We hebben een geweldige bijdrage binnengehaald bij de doopsgezinde Dowilvo-stichting, zo zie je maar dat het belangrijk is je historie niet te vergeten! Ook krijgen we ondersteuning van een aantal vrijwillige bouwmannen die de plannen een stuk vooruit helpen. De Explorers winnen de Highland Games en de groep doet mee aan de Benefiet-LEGO actie Bricks for Kids.
Met 2013 richten we ons steeds meer op vernieuwing van de groep. We houden open dag in het park en werven gericht in de Broekpolder. De omgevingsvergunning wordt afgegeven, net voor het nieuwe jaar.

Een nieuw begin

2014 was het jaar waar we afscheid namen van de Rameaustraat. Na de zomerstop begonnen we fris in ons nieuwe gebouw in Park Assumburg aan de Adelaertlaan. We nemen ook deel aan project groepsontwikkeling, zodat we niet alleen ons jasje vernieuwen, maar ook de binnenkant een goede beurt
geven.
In 2015 vieren we ons 50 jarig jubileum, met een groeiende groep op een nieuwe plek.
In 2016 start onze allereerste roverscout-speltak.